Надеждата и опита

Личен опит

Казеин

Напоследък се замислям, че доста голяма група деца започват да се хранят избирателно и предпочитат хляб и мляко след 12-18 месечна възраст. А все повече се говори, че детският организъм не е подготвен да преработва толкова еднообразна храна с голямо съдържание на глутен и казеин. Може би е добре родителите да подтикват децата към разнообразие. Тук имам негативен личен опит – моето дете ядеше предимно кисело мляко и хляб към втората си година. Не съм го поставяла на строга диета без глутен и казеин, но когато си разнообрази храненето, направи скок и в говора. Много ми помогна детската градина, защото там покрай децата ядеше почти всичко.
––––––
Глутен

На децата до 12-14 месечна възраст не трябва да се дават храни, съдържащи глутен – хляб, бисквити, сухари. Организмът им още не произвежда веществата, нужни за разграждане на глутена. Има безглутенови каши и бисквити.
–––––––-
Зъбите

Не е добре децата да приемат препарати, съдържащи флуор. Първата паста за зъби, та вече и до 5 годишна възраст е Nenedent, без флуорид и ментол.
––––––-
Една възглавница за новородени

Почти веднага след изписването ни от Майчин дом, бяхме на консултация при д-р Чавдаров в болницата, специализирана за лечение на ДЦП. Дъщеря ми правеше едни странни движения с ръцете и краката, и лекарят каза, че това е защото няма контрол на главата. Показа ми как да направя геврече от хавлия. И това видях, че и помогна. Обаче много бързо го разваляше. Тогава потърсих нещо подобно, но специално за бебета и попаднах на тази възглавница, от магазин Премаман – http://www.deltababy.be/our-products/comfort/multiuse-cushion.htm . Много подходяща със специални топчета против задушаване. Детето се чувстваше много добре в нея, предполагам, че ефекта е подобен като гевречето. Понякога линка се променя и за това слагам една снимка на продукта:
banner-en-coussin-multi-2

––––––

Предпазване от болести

Пак веднага след изписването от Майчин дом, тръгнахме по различни прегледи. Това беше моят начин да предпазя детето от болести:
1. Винаги на прегледите носехме наши постелки
2. Преобличах цялостно детето при връщане в къщи
3. Със стерилни тампончета, обтривах с преварена вода всяко око поотделно в посока от външният ъгъл към вътрешният /до нослето/.
4. Капвах бебешки физиологичен разтвор в нослето
5. Обтривах ръцете първо с вода, после с тампон със спирт.
6. Овлажнител на въздуха – ползахме такъв овлажнител по няколко часа на ден
Мисля, че даде резултат, защото не е боледувала през 6-7 месеца в къщи.
–––––-

Пазене на детето от замърсявания и алергени

Когато детето беше малко, до около 2-3 годишна възраст бях от майките, които не обичат децата да са мръсни, не обичах да си цапа ръцете и после да яде. Не съм била супер вманиачена, около 30-40 % от майките бяха като мен. Отнасях критики, че така не изграждам имунитет и понякога се чувствах гузна. Мисля, че е правилно да пазим децата от вируси. София е доста мръсна, едно е да пуснеш детето да пълзи на поляна в планината, друго е в градския парк. За алергените също има много информация, дори и детето да няма индикация, че е алергично, не е добре да му се дават общоизвестните алергени. А те се променят през годините – за едни се потвърждава, че са вредни, за други ни убеждават че са безвредни, но какво ще покаже бъдещето не се знае.
––––––-
Atoderm PP и „Мустела“ витамин бариерен крем /против подсичане/

Оказаха се най-удачни за бебето ни, след пробване на 3-4 качествени детски козметики.
––––––
Хранене

Не съм прилагала специална диета, но когато четох за храненето, осъзнах, че за правилното развитие на детето не е достатъчно да яде само хляб, кашкавал, кисело мляко, оскъдно месо, оскъдно плодове и зеленчуци и няколко подобни продукта. Четох какви са нормите за дневен прием на нутритиенти от децата и с годините се стараех все повече да разширявам храните. Лека полека имах успехи.
Помагат различни книжки за здравословно хранене, някои филмчета, например серията „Ягодов сладкиш“ спомогна за ядене на плодове – боровинки, малини, ягоди. Книгата „Писма на един дакел“ помогна за голяма любов към храната от село.

Децата не прояждат изведнъж, не е и нужно да очакваме, че ще ядат всичко. Трябва да уважаваме малките им напредъци. Много е важно отношението в къщи – ако вие не обичате супи или готвени неща, няма как детето да ги обича. Дори и да не ги обичате, никога не го казвайте пред детето, винаги говорете положително. Купувайте качествени продукти, сладкишите ги приберете и давайте само в края на храненето.

Закуска към 16,30 часа

½ банан
½ ябълка
2 бр. бисквити „Закуска“
2 мерителни лъжички адаптирано мляко

Ябълките се нарязват на големи кубчета, поставят се в блендер и се заливат с топла вода (около 60 грудуса), добавя се нарязаният банан, начупените бисквити, адаптираното мляко, добавя се още вода и се пасира, докато стане с консистенцията на готовите каши.
Закусваше след 12-18-тият месец и много я харесваше. В началото ползвах бисквити на Плазмон без глутен или безглутенови каши.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

Blog Stats

  • 161 787 hits
%d блогъра харесват това: