Надеждата и опита

Играчки

    Нашите играчки за ранно развитие

От заниманията ни със специалисти научих, че за да „вземе“ детето всичко от играчката, възрастният трябва да го насочи. Ще допълвам играчките

Игра
Игра

Кубчетата дават възможност за развитие на няколко умения – натискане на копче и наблюдаване на случващото се, въртене на дръжка и отваряне на врата, натискане надолу и подскачане. Може да се говори за героите от картинките. Използват се думи „Скок тигре, Ела прасчо, Правя въртележка за Йори, Завърти се Мечо“

––––
rollbahn

Ето как ми показа логопеда, че се играе тази игра: Детето трябва да наблюдава движението на елемента, да изчака да стигне до края, да се илюстрира с думи движението „Готови, старт, край, спря“. Може да се играе с изпълнение на команди: „Пусни определен цвят или форма“. Може да играете в партньорство с детето, с изчакване на ред, веднъж детето, веднъж възрастният.
––––
kula1

Тази играчка има много приложения – развива координацията ръка-око, цветове, по-голямо, по-малко, броене, включително и обратно броене, защото е една от малкото, където детето може да види и нагледно 6-5-4-3-2-1.
На втората снимка е игра, която изиграхме към 5 годишна възраст. Нанизват се три размера ластици. С най-големият беше лесно, а с по-малките изискваше повече концентрация. Задачата допълнително се усложняваше от люлеенето на стойката.
––––
formi
––––
smartframe
––––
formina-duska
––––

Тази топка издава звуци при търкаляне. Звука напомня човешки вокал. Беше първата играчка, към която детето прояви желание да я следва и имитира. Ей така с усмивка и някак спонтанно.
––––-


Добър конструктор за координация. Това са самостоятелно наредени цветя и успя да ги направи на 5 години и 3 месеца.
–––––

Тези мишки са свързани с ластик и са добри за трениране на работа с двете ръце едновременно
––––

Тази игра помага на детето да държи по-уверено молива.
––––


Музикални играчки. Когато дъщеря ми не знае нещо, казва „нямам думи, с които да го опиша“ , та така и аз за полезността им. 🙂
–––––-
jabikast
––––
jaba
––––
pileta
––––

––––

Ulei
При тази игра логопеда ме посъветва да събера всички части в единят край и детето трябва да се сети, кое с кое върви, например „кокошката с яйцето“, като едновременно с това си упражнява финната моторика, чрез движение с пръсти.
––––
zananiz

Заниманието ми хрумна от посещение на магазин тип „Направи си сам“. Това са шлаухи, нещо като тънки кабелчета. Интересно е, че стоят полу-прави и така са по-лесни за нанизване. Нанизването е важно упражнение, а този шлаух не е съвсем прав като пръчка, но не е и подвижен като дебел конец.
––––

Барабанчето се върти с два пръста и е подходящо за развиване на графичните умения
––––
malkijivotni
Малки играчки за развиване на въображението, диалози и игри.
––––
naekspedicia
––––
Влакче с релси като цифрата осем

Train
Бях чувала, че писането на осморки е много важно изграждане на връзките между двете полукълба на мозъка и от там за ученето. Ето на това обикновенно влакче могат релсите да се сглобят като цифрата осем и близо 1 месец, всеки ден по около 15 мин, я карах да играем и основно да следим движението на влака. Мисля, че видях положителен резултат.

Blog Stats

  • 161 787 hits
%d блогъра харесват това: