Надеждата и опита

Книжки

Гледането на книжки и трупането на опит чрез прочетени и разказани истории е важна стъпка. Децата със сензорно интегративна дисфункция често се затрудняват. Първите книжки е добре да са с неща от ежедневният живот. Грешно е да се счита, че детето няма интерес към книгите, трябва да се търсят подходящите за детето.

Дъщеря ми в началото само разгръщаше книжките и не се заглеждаше вътре. Ето това е начина, по който показах за какво служат книжките. Каталог с играчки беше първата книжка, от която разпозна предмет в книжката и предмет, който имаше в къщи. Използвахме на Чико, защото имаше големи илюстрации и по 1-2 картинки на страница. Може да си вземете от магазините им. В последствие изрязахме и ламинирахме картинките и правихме допълнителни игри, показани ни от логопеда. Например нареждах 3-4 играчки и същите картинки, подавах и картинка и я карах да ми донесе същата играчка.
Можете да направите и с всеки каталог с играчки. Рекламните брошури са много претрупани с образи, направете нещо като книжка от няколко листа и на всеки лист залепете по 1-2 картинки на играчки, които имате в къщи.

После почти цяла година четохме „Книга за майката и бебето“, автор Елизабет Фенуик. Изключителна книга с много добри илюстрации, много й помогна да се разбере света наоколо. Около една година това беше най-гледаната книжка, научи за гърнето, за храненето, за медицинските манипулации. Нашата книга изглеждаше така, чувала съм, че в различните издания има различни картинки. Важно е да има реалистични изображения от живота на детето до около 2-2,5 години. Наскоро попаднах на друга подобна книга

Следващите книжки:

„Малки весели мечета“, издателство Фют, поредица от 4 книжки, много добри за период на разбиране 1,5 – 3 години.

„Моят ден“, издателство „Хермес“

Поредицата „Първи стъпки“; „Думите“ и „Животните“ на издателство „ПАН“. Тук спадат различни книжки за форми, цветове, букви, количество. Образователните книжки трябва да са придружени и с много показване на реални неща, за да направи връзка дума- картинка- реален предмет.

Поредицата за Франклин, с чудесни ситуации, подпомагащи емоционалната компетентност. Първите харесани книжки бяха „Франклин и подаръкът на мама“; „Франклин и сестричката му Хариет“, а после и цялата поредица.

От класическите приказки най-лесно възприе „Житената питка“, „Червената шапчица“, „Косе босе, дай ми едно яйчице“, „Дядовата ръкавичка“, „Вълкът и седечте козлета“

„Добрите навици“, издателство „Гея-Либрис“ и от същата поредица „Моето тяло“, „Учтивост“, „Топло-студено“, „Безопасност“. Много добра поредица, за осъзнаване на живота около нас и как да се държим в определени ситуации

Картинен буквар на издателство „Фют“;

Зайчето Рики;

Зайчето Тропчо;

Мечо Пух и неговите приятели; – като чели не разбираше историите, но пък и беше приятно да слуша и после да си фантазира

Меденосладка енциклопедия на издателство Егмонт ;

Осъзнаване на чувствата

Когато се чувствам щастлив , уплашен, самотен, добър, Четири книжки от издателство „Аделфи“. Четях ги с цялата ми представа за съответносто чувство, така че детето да ги почувства и осъзнае, давах примери и от скорошни случки.

И чак след тези книжки, който четохме и разказвахме до 5 годишна възраст, започна да се опитва да разбира книгите за класическите приказки на – „Пепеляшка“, „Красавицата и звяра“, „Спящата красавица“, „Котаракът в чизми“.

Още полезни книжки за упражнения
Поредицата „Вече мога“, издателство Егмонт

Blog Stats

  • 148 350 hits
%d блогъра харесват това: