Надеждата и опита

Терапии

Тук са имената на всички лекари и специалисти, с които се срещнахме в изминалите години

Неонатолозите
д-р Яръкова, която се грижи за детето от раждането до сега. Благодарение на нейните съвети, препоръки и насоки вървим напред!
д-р Слънчева – винаги ще пазя добър спомен за нея. Детето се роди по време на нейната смяна и съм сигурна, че е направила много през първите часове от живота й. И дори намери време да дойде при мен след раждането и да ми каже окуражителни думи!

Детски офталмолог
д-р Чернодринска, която направи 3 криотерапии в най-подходящият момент
Дъщеря ни имаше ретинопатия на недоносеното втора-трета степен. Това състояние обикновенно се овладява с криотерапия.

Двигателна рехабилитация
Таня Лилова от специализирана болница „Света София“. В първите 6 месеца след изписването имахме по 2 терапии по Войта и Бобат всеки работен ден.
Детето беше с Централно координационно смущение III степен (ЦКС). Рехабилитациите започнаха до 20 дни от изписването от неонатологията. В края на шестият месеца от започване на процедурите, ЦКС беше I-ва степен. Тази степен обикновенно не налага рехабилитация, а само наблюдение.

Логопеди, психолози и музикотерапия

Сензорно интегративна дисфункция (СИД)
На 2 години дъщеря ни имаше сензорно интегративна дисфункция, състояние определено в център „Пумпелина“. Ето едно разяснение на Нина Йорданова относно перспективите: „От състоянието СИД се излиза /т.е преминава/ като диспраксия, или като ГРР /генерализирано разстройство в развитието/, или за цял живот детето остава „сензорно“ като нивото на тази сензорност зависи от темпото на корекция с детето и неговите възможности за възстановяване. Зависи дали се изпълняват в къщи инструкциите и най-вече как се изпълняват, зависи дали всички около детето имат единна стратегия – това включва бабите и бавачките.“ Цитат от тук . Между 3,5 и 4 години бяхме на консултация в клиника „Свети Никола“, където ни казаха, че има „разстройство в експресивната реч“.
На 4,5 години беше определена с диспраксия в център „Пумпелина“. Опасността от генерализирано разстройство в развитието ни беше подминала. Благодарение на терапиите и другите занимания, описани в блога, детето придоби мотивация да учи и да се приобщава в света около нас. На 6 години мисля, че преодоляхме и диспраксията до степен да не пречи на детето. Тя чете, пише печатно, участва в балет, в театралните постановки в ДГ. Не може да си завързва обувките, но нали има и с лепенки.

Нина Йорданова, логопед, която работи най-дълго с детето. Научи и детето, и мен на много неща за финната моторика, вниманието и адаптацията. Първите ни занимания с Нина Йорданова бяха през август 2006 година, малко преди дъщеря ни да навърши 2 години. В „Пумпелина“ посещавахме Монтесори модули и беше първото място, където оставих детето целодневно.

Светлана Картунова, логопед – имахме занимания за ранна възраст няколко месеца през зимата на 2007 година. Работеше за внимание, моторика, изчакване на ред. Детето ми каза първата си дума за комуникация „Дай“ и научи много основни неща. Аз дълго прилагах неините съвети, например да подтиквам детето да работи от ляво на дясно, за да се подготвя окото за писане.

Олга Георгиева и Валя Кисьова, логопеди от Логос АБВ.
Логопедични упражнения за ранна възраст през пролетта на 2007 година. Те ме насочиха към слуховата преработка като фактор за справяне. Благодаря им!

Роси Христова, музикотерапевт
С Роси направихме 10 дневен курс от изключително полезни занятия през лятото на 2008 година. Впечатленията ми съм ги описала тук.

Петя Атанасова, психолог и Ирена Крумова, логопед
С Петя и Ирена имахме около 15 занимания през лятото и есента на 2008 година, и около 15 занимания през лятото и есента на 2009 г. Основните занимания бяха от системата ПЕКС и за социално общуване, и имаха много положителен ефект.

След 5 годишна възраст не сме посещавали специалисти. Продължаваме да следим дали има пропуски по методическата програма за детските градини и се стараем да я подпомагаме навреме. Използвам състемата „Ръка за ръка“ и наблягам на заниманията музика, рисуване, математика, физическа култура, бит и техника. В книгите за учителя за има много добри идеи.

Blog Stats

  • 161 787 hits
%d блогъра харесват това: