Надеждата и опита

Няколко занимания за ранно детско развитие 2-5 години

Posted on: октомври 3, 2009

Още от 2 годишна възраст започнах да търся занимания за ранно развитие и социализация на детето, защото видях, че сама трудно й привличам вниманието, почти няма социални контакти и реагира много емоционално.
Когато детето има сензорни проблеми, то издържа много трудно на подобни места, налага се да си тръгвате преди края, сърди се повече, лесно се отказва и има нужда от постоянни обяснения и окуражаване.
Ако вашето дете се държи все едно, че няма интерес, не се отказвайте с мисълта, че още не му е дошло времето. Чрез тези занимания ние поставяме основите на израстването на детето.
В тази статия съм описала нашите занимания. Беше ми много трудно да я водя и да й задържам вниманието, до около 4 години и половина винаги участвахме заедно, за да и давам напътствия, да я връщам към мястото на заниманието и обяснявам какво се случва.
Да играе, да рисува, да обича приказките и да приема роли е присъщо на всяко дете и трябва да го може…

Театър
За първи път реших да посетим театър, когато детето беше около 3 годишна възраст, бяхме в един от салоните на държавният куклен театър, но посещението ни приключи на 10 мин. с рев и изгонване поради неподходящо поведение.
Театър, подходящ за малки деца е Кафе-театър в гранд хотел София, постановки на театър Завеса.
Имаше възглавнички на земята, не е проблем, ако детето направи 2-3 крачки или каже някоя реплика. Може майката и детето да седнат заедно на земята и така да му се задържи вниманието. Първите 2 постановки не можеше да ги изгледаме докрай, но след това стоеше на столчето. Доколкото съм проверявала в гранд хотел София вече няма такива представления, но може да потърсите други подобни. Имахме 1-2 посещения в театър Ателие 313 , в салона в квартал „Красна поляна“. Седяхме близо до вратата и излизахме за по 5 мин., когато много се енергизираше. Така успяхме да изгледаме постановката. Следващата година най-добре се чувстваше в Младежкият театър, а после нямаше предпочитания към обстановката, а следеше действието. В първите години не може да очакваме от детето, че ще разбира постановките, по-скоро свиква с обстановката, ориентира се от къде идва действието и на къде да си насочи вниманието.

Музика в детско студио „Мила моя мамо”

Посетихме един от курсовете на детското студио, когато детето беше на две години и половина. Много благоприятни занимания. След този курс се замислих, че изкуството е тази есенция, която ще спомогне за изграждането на личността на детето. И никак не е маловажно, особено за деца, навлизащи по-трудно в заобикалящия ги свят. С преподавателката от студиото направихме и един индивидуален курс, които беше много полезен, описала съм впечатленията тук

Плейцентър „Приятели“
Още от възраст две години и половина започнах да я водя на техните занимания, първоначално като алтернатива за занимания през зимата и ранна пролет. Една картичка, направена от двете и малко повече за тях има тук

Спортни занимания, обща физкултура с клуб „Лъвчетата” и плейцентър „Приятели”

През пролетта на 2009 година Плейцентър „Приятели” организира спортни занимания за деца от 3 до 5 години, за обща физическа подготовка. До този момент спорта за мен винаги е бил потни тренировки или спорт за шампиони. Но на тези занимания за малки деца разбрах, че общата физическа подготовка развива концентрацията, учи децата да взаимодействат с партньор и поставя начало на работата в екип. Продължавам да издирвам занимания, подходящи за деца на 3-5 години. В първата ни детска градина физкултурният салон отдавна е затворен и такива „екстри” няма. Наложи се ние с татко й да станем треньори – нашата физкултура, а после да намерим и детска градина, където работят за физическото развитие на децата.

Занимания с глина за деца и родители в Ателие Център „Николай Шмиргела“, ул. Паренсов 10
През зимата на 2008 година и имахме около 8 занимания в центъра. През 50% от времето успявах да й хвана вниманието, през другото време ходеше да разглежда другите творби, да се катери по стълбите, а накрая подрънкваше и на пиано. Но отношението беше разбиращо и на никой не се оплака, че не стой 60 мин. на стол. Определено заниманията й помогнаха и за опознаването на света чрез сетивата.
Това е сайта Arts&Therapy, в който се анонсират заниманията по глина за деца и родители и други интересни инициативи.

Рисуване за деца
В частна детска градина „Къщата на Алиса и нейните приятели“ има курс по рисуване за деца, може да се посещава и от деца извън градината. Водещ е Ралица Златанова, (по диплом Ралица Вичева Нойкова) художник, висше образование – живопис, специализация – педагогически профил. Опитах се да запиша дъщеря ми през май 2010, но ми казаха, че изпитва страх от рисуването и нея приеха. Работихме самостоятелно за развитие на графичните умения и ми се строри, че тя вече има интерес. Опитахме пак курса в „Къщата на Алиса и нейните приятели“ през март 2011 и вече се справя добре и с желание. И виждам как професионалният художник добавя знания към развитието на детето. На курса има и деца около 5 годишна възраст.

Четене на книги в Столичната библиотека
В началото на 2009 година попаднах на тема, чрез която се възстановяваше четенето на приказки в Столичната библиотека
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=367229.0
Ходихме няколко пъти, изключително подходящо занимание за запознаване с приказките, книгите, имаше и динамична част с рисуване, разговор, почерпки. И никой не забранява любимата дейност – разходки при нужда. До края на пролетта редувахме четенето с посещенията на театър. Актуалния линк на четенето е във Фейсбук.

На кон
Контакта на детето с животното е много полезен, гледането от високо, пазенето на равновесие спомагат за владеенето на тялото. От лятото на 2009 г. ходим на езда, първоначално много предпазливо да свикне с коня, с височината. Обиколихме Конната база в Борисовата градина, Хиподрума в Овча купел и Националният хиподрум в Банкя.
Мисля, че най-много ни допада хиподрума в Банкя – http://www.nationalhippodrome.com/ . Там има 10 минутни занимания, които са на прилична цена и са достатъчни за начало. Ефект видях, след ходене около 3 месеца, почти всяка събота. Продължихме и следващата година. Първоначално ми се струваше, че ходим хаотично, на различни коне, на различни места, но изглежда и така се помага на детето.

Барабанна терапия
http://happydrum.wordpress.com/

Имам малко впечатления за терапията, но ми се видя с голям заряд. През пролетта на 2009 година посетихме 2 занимания – едното в ателие Шмиргела, казваше се „Градски деца” и другото за деца със специфични нужди в „Пумпелина”. Чела съм и книгата „Вълшебната сила на барабана” и мисля, че заниманията ще са много полезни за децата, които се стремят да навлизат в света.

Балет

Дъщеря ни започна заниманията по балет септември 2009. В първа група, абсолютно начинаещи. Никак не й беше лесно в началото. На първите занимания преподавателката се учуди защо е на 5 години, а се държи като 3 годишна.
На тези занимания за пръв път осъзна, че някой очаква нещо от нея, някой не е доволен. Постепенно дъщеря ми започна да се старае да изпълнява. От време на време виждах части от репетицията и това, което правеха е изключително полезно за развитие на тялото и за изграждане на умения за взаимодействие с другите хора. В края на годината присъствахме на невероятен открит урок. Почитания към Евелина Желева, ръководител на Балет „Ева“, много мила и мотивираща преподавателка.

Един вдъхновяващ сайт с малки балерини и ползите от балета – http://www.babyballet.co.uk/ . И детският цикъл в Националната опера.

Йога за деца
В градината на дъщеря има йога за деца. Водещите са от ЮНИТИ ЙОГА СТУДИО (www.detetovmen.net) . Имат занимания вече пети месец и виждам много добри резултати. В групата по йога има и деца от малката група, така че е подходящо за възраст на 4-5 години. Чувала съм за различни йога класове, но от разказите на дъщеря ми, а и от впечатленията на учителките ви пропоръчвам това студио. Ето снимки от занимания с деца.

Плуване
Треньора е Стоян Церовски, плувен комплекс Спартак. Чувала съм добри отзиви за него, но исках детето да е по-самостоятелно и отделено от мен. Eсента на 2009 година ходихме няколко пъти и впечатленията ми са много добри. Спряхме посещенията в басейна, защото чух, че е добре да се избягват места с хлорирана вода. От нашите няколко посещения, не сме имали никакъв проблем. Ще помисля пак след няколко месеца.

…Това бяха заниманията, с които детето придоби мотивация да учи и да се приобщава в света около нас.

Blog Stats

  • 161 787 hits
%d блогъра харесват това: