Надеждата и опита

Няколко полезни книги

Posted on: февруари 15, 2009

  • In: Развитие
  • Коментарите са изключени за Няколко полезни книги

През последната година открих няколко полезни книги. Стигнах до тях, след като изчетох част от произведенията на Додсън и други популярни заглавия от щандовете на книжарниците. Често не откривах отговори на въпросите за моето дете.

„Който търси намира“ се оказаха приложими за моят случай. Ето няколко заглавия, които ми помогнаха. Наричам ги за себе си популярни книги от професионалната наука:

– „Всичко е език“, автор Франсоаз Долто, издателство „Колибри“
Това беше първата книга, на която попаднах. От нея разбрах, че езика не е само речта на детето към нас, а нашата реч, нашите безсловестни контакти с детето. И намерих конкретни примери и насоки…

– „Основни етапи на детството“, автор Франсоаз Долто, издателство „Колибри“
От втората книга на Долто сякаш любимата баба на Франция ми говореше в ухото… Тази книга прочетох, когато детето беше на 5 години и доста от премеждията са надявам, че са зад гърба ни. И разбрах, че съм Долто последовател, което ми носи увереност и спокойствие.

– „Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата“, автори Лудвик Конеберг и Силке Грамер-Ротлер, издателство „Аквариус“
„Да станеш човек, означава да се изправиш бавно“ – това са думи от корицата на книгата. Често децата преживели препятствия през първите 8-9 месеца от живота си, бързат да се изправят, сякаш тичат да избягат от проблемите си като бебета. Чувала съм, че пълзенето и лазенето са важни, а от книгата разбрах и защо, и как да компенсирам това че детето ми е минало набързо през тези периоди. Има и интересни съвети за развитието поне до 6-7 годишна възраст на детето. Сега ни предстои овладяване на емоционална и езикова увереност.

– „Да позволим на детето си да порасне“, автор Марсел Рюфо, издателство „Изток-Запад“
Ще използвам цитат от корицата на книгата „При раждането си бебето е неразривно цяло със своята майка. Това е периодът на сливането, той е необходим, защото от него детето черпи сигурност и сила. Но трябва да порасне, следователно да завоюва територията на самостоятелност и свобода.“ В книгата има много полезни практически примери и насоки, как да изградим самостоятелна личност. Таткото и детската градина са един от основните фактори, които помагат на детето да се отдели от майката и да стане личност.

И една книга, която си купих веднага след излизането й на пазара, сега я чета отново и с повече разбиране.
– „Проблемните деца“, автор Димитър Чавдаров, академично издателство „проф. Марин Дринов“
Описани са най-често срещаните проблеми на нервната система на децата, особеностите на развитието й и възможностите да се помогне.

Advertisements

Blog Stats

  • 141,425 hits
Advertisements
%d bloggers like this: