Надеждата и опита

За магията, която интегрира всичко научено

Posted on: декември 8, 2008

  • In: Развитие
  • Коментарите са изключени за За магията, която интегрира всичко научено

Направи ми впечатление на един рожден ден през лятото следната случка – дъщеря ми и едно дете на нейната възраст си играеха с рошава топка. Другото дете пипна топката и веднага я пусна, най-вероятно не беше пипало такъв различен стимул. Моето дете най-спокойно я разгледа и си поигра с нея. Въпреки това другото дете комуникираше с възрастните без проблем. И тогава се замислих как всички сензорни стимулации, упражнения за финната моторика и други умения, започват да работят съвместно. И кое е това нещо, които липсва у моето дете…
С течение на времето открих някои отговори – част от тях ми подсказаха последните терапевти, с които работихме. Други прочетох в книгата „Седемте степени на увереност, от които се нуждаят децата“, че трябва да включа пълзене, лазене, ходене на четири крака и други движения, които бебетата овладяват през първата година. Започнахме да изучаваме и български хора в къщи.
Когато тръгна в държавната детска градина, забелязах, че походката й изглежда доста по-стегнато от другите деца. Исках да я направя по-уверена и по-свободна. Вярвах, че това ще й помогне и в общуването.
От няколко дни си имам един ходещ малък Чарли Чаплин. И това й се отразява много добре на общуването с нас.

Advertisements

Blog Stats

  • 144 921 hits
Advertisements
%d bloggers like this: